Denunciats 940 casos de maltractament a gent gran aquest any

El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya posa en marxa la campanya de sensibilització "Això està passant a prop teu"


Durant els primers mesos del 2015 s'han interposat 943 denúncies per maltractaments a gent gran a Catalunya, xifra pràcticament idèntica a la del mateix període del 2014, 942.  Davant d'aquesta realitat, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) ha engegat la campanya de sensibilització "Això està passant a prop teu".

Aquesta iniciativa consisteix en conscienciar la societat sobre el maltractament a la gent gran, mitjançant la difusió de tres contes escrits per l'estudiant de psicologia Carmen Hurtado. Aquests versen sobre el maltracte i en parlen sense embuts. "Busquen ferir sensibilitats i remoure emocions amb finals oberts que permeten la interpretació individual", apunten des del COPC.

Els escrits es presentaran avui, a les 7 de la tarda, a la sala d'actes de la Facultat d'Educació Social i Treball Social de la Fundació Pere Tarrés, en el marc del Dia Mundial de la Presa de Consciència de l'Abús i el Maltractament envers les Persones Grans.

Més denúncies

El 2014 va augmentar un 10,6% el nombre de denúncies per maltractament a gent gran respecte de l'any anterior. El total de casos denunciats van ser 2.508, tot i la posada en marxa del Pla Integral de Seguretat del Departament d'Interior adreçat a aquest col·lectiu.

Entre el gener i el maig d'aquest any, s'han fet 208 detencions per maltractament a persones grans. En la majoria dels casos, un 80%, els autors eren cònjuges, fills, familiars o cuidadors de la víctima. L'any passat es van detenir 597 persones per aquest delicte.

'Elles', tenen més risc de patir abusos

El 76% de casos de maltractament contra gent gran es donen en dones. De fet, ser dona i més gran de 80 anys triplica el risc de patir-ne.

Són dades d'un informe elaborat per la Diputació de Barcelona i  dut a terme a partir de 109 episodis detectats en 14 entitats de la província. Entre les conclusions rellevants de l'estudi, destaquen que el 51% dels qui pateixen maltractament presenten algun tipus de deteriorament cognitiu i que el nombre de persones de 80 anys o més doblen els casos  de les que es troben en el grup de 65 a 79 anys.

De la mostra analitzada, el 86% de les persones grans maltractades cohabiten amb alguna altra persona, mentre que el 14% viuen soles. En un 95% dels casos el maltractador és algú de l'entorn familiar, i les tipologies de maltractament més detectades són de negligència (un 27%), de tipus econòmic (un 26%) i psicològic (un 24%), mentre que els maltractaments físics suposen un 9% de les denúncies.

Percepció de la població dels maltractaments

El 26% de la població coneix algun cas de maltractament a gent gran, segons va revelar el primer estudi de 'Percepció que la població té dels maltractaments a avis', presentat en el marc de la fira per a la tercera edat FiraGran, que va celebrar-se la setmana passada.

L'estudi recull els resultats d'entrevistes a 423 persones de més de 18 anys de Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat i ha estat elaborat per l'Associació per a la Investigació del Maltractament a Avis (EIMA) i el Departament de Treball Social i Serveis Socials de la Universitat de Barcelona (UB).

Dels enquestats que coneixen casos de maltractament, el 72% només té constància d'un cas, el 20%, de dos, i el 7,4% de fins a tres. La majoria, fan referència a abús psicològic, econòmic i d'abandonament o negligència, segons apunta l'estudi.

El 24% dels enquestats veuen en les polítiques socials una opció de millora, mentre que un 22% fomentaria els valors. Així mateix, un 37,2% dels enquestats creu que els cossos de seguretat són la principal opció per demanar ajuda i un 25% veu els serveis socials com la via de denúncia més efectiva.


Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article